pesca-turisme

Embarquem a una jornada de pesca-turisme a Xàbia amb la barca de bou Cap Prim II

La barca de bou Cap Prim II es una de les embarcacions que oferiran eixides de pesca-turisme pròximament des del port de Xàbia. Embarquem amb ells per a conèixer de prop el treball dels mariners en la pesquera de la gamba, una experiència que molt prompte estarà a l’abast de tot aquell que desitge viure-la.

Al moll encara és de nit quan apleguem; són les quatre i mitja de la matinada. Al grinyolar de les defenses d’unes barques contra altres van sumant-se els motors que s’engeguen entre cares somnolentes i olor a gasoil; embarquem a bord de la barca de bou Cap Prim II amb el seus tripulants: Amadeu, Batit i Vicent. Per davant esperen deu hores de mar, i és millor començar-les descansats. Falten un parell d’hores per a l’eixida del sol, i la llitera és una bona opció. Tan bona com quedar-se al pont acompanyant a Vicent, rumb al punt on es calarà la xarxa.

 

pesca-turisme
Calant les xarxes amb el Cap Prim II

A les set del matí l’alarma avisa als que dormen. A unes vint milles de la costa, comença la maniobra per calar. La xarxa tardarà prop de mitja hora en aplegar al fons. Qui embarca observa davallar els centenars de metres de cable (fins a 2.000) que rematen dos enormes portes que, lluny del que acostuma a pensar-se, no arrastren pel fons, sinó a uns deu metres per damunt. La xarxa arrastrarà a uns 600 metres de profunditat les pròximes hores. I l’experiència de pesca-turisme comença, ahí, els seus millors moments. Just amb el café i la coca del desdejuni.

Participar d’una experiència de pesca-turisme a Xàbia no és només embarcar i vore com treballen els mariners. Les hores en que el bou arrastra pel fons faran la seua aparició dofins llistats, caps d’olla i, amb sort, algun rorcual comú. L’albirament de cetacis no està garantit durant l’experiència, però un inoblidable encontre amb els animals és altament probable navegant al canal d’Eivissa. Volant ens acompanyen polles marines, mascarells, escaterets, gavines i xatracs. La tripulació resoldrà qualsevol dels nostres dubtes, no importa si tenen a vore amb un aleta que albirem pròxima o amb la preparació més adequada de les panxetes de moixa que es serviran al dinar.

 

pesca-turisme
Gavines al voltant del Cap Prim II esperant el peix que cau de cuberta. Fotografía: Àgueda Vitoria

La cuina, el tast d’allò que vorem cuinar i que ha estat la captura del dia anterior, ocupa un lloc essencial en l’experiència de pesca-turisme. Un suquet de peix o un arròs amb gambes i tòtena saben diferent dins de la cuina de la barca. A bord, es dina prompte: a les dos arriba el moment de xorrar. La maniobra és llarga i ensordidora.

 

pesca-turisme
“Xorrant” el bou a cuberta amb la grua. Fotografía: Àgueda Vitòria

Mitja hora després, el bou descarrega sobre coberta una catifa de marisc i peix que va classificant-se proa ja direcció a Xàbia. Abans, però, cal seleccionar altra classe de captures: la brossa. Els mariners la trien i la desembarcaran després, una tasca de neteja no suficientment reconeguda.

 

pesca-turisme
Triant la gamba roja a bord. Fotografía: Àgueda Vitòria
pesca-turisme
Els mariners trien la brossa que després desembarcaràn al port. Fotografía: Àgueda Vitòria

La diversitat d’espècies capturades sorprendrà a qui embarque per primera volta. Moltes d’elles desconegudíssimes i no per això amb menys valor gastronòmic; una sort de despensa, la mar, de la que també hem d’aprendre a fer un ús sostenible. També hi ha curiositats, troballes, habitants de les profunditats que no acostumem a vore: estranys calamars bioluminescents, aliment de catxalots a un món al que els humans no  apleguem; peixos abissals d’ulls i dents enormes, com d’altre món. Però la reina de la jornada és, indubtablement, la gamba roja. La cura delicada amb la que és tractada des del moment de la captura és una de les claus del valor del producte.

pesca-turisme
Tornant al port de Xàbia. Fotografía: Àgueda Vitòria

Quan menys ho esperem, el la silueta inconfusible del Montgó farà acte de presència. La jornada de pesca-turisme en Xàbia va arribant al seu final. Baixem de la barca amb les caixes de peix, gambes i altre marisc. En la llonja, el tràfec a les quatre de la vesprada és intensíssim, però eixa és altra història. Amb el record d’un bon dia, tornem a casa sabent el valor vertader del ranxo de peix que ens emportem amb nosaltres. Eixa nit, soparem peix.

 

Ranxo de gamba roja. Fotografía: Àgueda Vitòria

 

Text i fotografía: Àgueda Vitòria

Donem les gràcies a Àgueda Vitòria per documentar aquest article  en una de les seves aventures a la Mediterrània.

Visita el Port Pesquer de Xàbia

Turisme a Xàbia

Deja un comentario